Zaklada Ana Rukavina poziva građane Jastrebarskog i okolice na Akciju upisa u Hrvatski registar za pomoć svim oboljelima kojima je potreban podudaran darivatelj koštane srži.

Akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica održat će se u četvrtak, 25. svibnja, od 11 do 13 sati u Centru za kulturu Jastrebarsko, Dr. Franje Tuđmana 9. 

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Lijek je u nama je poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano gotovo 62 000 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansu za život dobile su 162 oboljele osobe u Hrvatskoj i inozemstvu.

Skip to content