Centar za kulturu Jastrebarsko je organizirao i otvorio izložbu tradicionalnog nakita, kraluša, a voditeljica izložbe je bila Gorjana Magovac koja je i pokrenula i vodila radionicu izrade tradicionalnog nakita u Centru za kulturu Jastrebarsko.

Podsjetimo, kraluš je ručno rađena, unikatna, tradicionalna ogrlica. Svaki kraj je imao svoje specifičnosti u izradi što je ovaj predmet činio jedinstvenim i prepoznatljivim.

Izložba je održana 06. travnja u prostoru Narodne knjižnice i čitaonice Jastrebarsko i na njoj su svoje radove predstavile polaznice naših radionica izrade tradicionalnog nakita.

Cilj radionica i izložbe je bio prenošenje znanja o tehnici izrade ovog tradicionalnog nakita, ali i osvješćivanje novih generacija o važnosti očuvanja kulturne baštine.

Entuzijazam koje su voditeljica i polaznice pokazale, kao i posjećenost ove izložbe, daje nam nadu da će se ovaj tradicionalni nakit, simbol naših krajeva, očuvati od zaborava.

Izložbu možete pogledati do 21. travnja, unutar radnog vremena knjižnice, ponedjeljkom, srijedom i petkom od 08:00 do 14:00 te utorkom i četvrtkom od 12:00 do 18:00 sati.  

Skip to content