Čast nam je i zadovoljstvo pozvati Vas

 

na predstavljanje novog broja časopisa “Kolo” Matice hrvatske

 

u kojem je tema broja

55 godina umjetničkog djelovanja i

75 godina života Nine Škrabea

 

 

petak, 21. listopada 2022. u 19:30 sati

Glazbena škola Jastrebarsko, Zrinski-Frankopanska 13, Jastrebarsko

 

U programu će sudjelovati glavni urednik “Kola” Ernest Fišer,

slavljenik Nino Škrabe,

glumci, glazbenici & gosti iznenađenja

 

Veselimo se Vašem dolasku!

Nino Škrabe već 55 godina kroz rad u svom rodnom Jastrebarskom pronosi kulturu i kazališnu umjetnost svojim krajem, županijom, državom, ali i u inozemstvu. Kroz njegovo kazalište u Jastrebarskom je od 1968, kada ga je osnovao, prošlo više od tri tisuće glumica, glumaca i raznih suradnika. S velikim su uspjehom igrane predstave na pozornicama diljem Hrvatske, ali i na gostovanjima u inozemstvu.

Napisao je i adaptirao stotinjak dramskih djela, objavio tridesetak knjiga i u Jastrebarskom od 1968. režirao, adaptirao i/ili napisao pedesetak kazališnih predstava. Njegova dramska djela, libreti za mjuzikle i adaptacije, od kojih je većina tiskana, izvođena su u gotovo svim zagrebačkim i hrvatskim kazalištima. Pisao je i scenarije za dokumentarne i igrane filmove, a od djetinjstva se bavi novinarstvom i publicistikom. Uredio je i napisao brojne tekstove u mnogim časopisima i objavio petnaest publicističkih knjiga. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. U travnju 2014. dobio je nagradu “Gumbek” za izniman doprinos oživljavanju kabarea. Nagradu za životno djelo Zagrebačke županije dobio je 2018. povodom 50 godina umjetničkog djelovanja. Od 2010. godine je član Predsjedništva Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, član je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

“Kolo” je časopis za književnost, umjetnost i kulturu, a izlazi od 1842, kada ga je pokrenuo Stanko Vraz. To vrijedno, legendarno glasilo Matice hrvatske izlazi četiri puta godišnje, a tema najnovijeg broja je kazališni i književni rad Nine Škrabea. Časopis “Kolo” moći će se nabaviti na predstavljanju u Jastrebarskom, a u njemu su priloge o umjetničkom djelovanju Nine Škrabea napisali teatrolog i akademik Boris Senker, legendarni kazališni redatelj Georgij Paro, književnik Hrvoje Hitrec, teatrologinja Marijana Togonal, kazališni kritičari Mira Muhoberac, Andrija Tunjić, Tomislav Kurelec, Sanja Nikčević i Denis Derk, komparatistice književnosti Sandra Brkljačić i Klementina Škrabe.

Skip to content