Upoznajte zavičajnu zbirku jaskanske knjižnice

Zavičajna zbirka Narodne knjižnice i čitaonice Jastrebarsko posebna je zbirka koja se svojim sadržajem odnosi na Jastrebarsko i širu okolicu te kao takva pomaže u očuvanju identiteta lokalne zajednice.

Građa za zavičajnu zbirku prikuplja se od samih početaka djelovanja Knjižnice (1991.), a od ove godine započeli smo i sa sustavnim organiziranjem građe. Za zbirku se prikuplja najraznovrsnija građa: monografije, serijske publikacije, rukopisi, geografske karte, planovi pojedinih naselja, razglednice, plakati, grafike, katalozi izložbi itd. Uz povijesnu, zbirka ima i praktičnu vrijednost, a ustrojava se, kako radi očuvanja građe za buduće generacije, tako i za korištenje u sadašnjosti.

Građa obuhvaća:

  • djela koja su tiskana ili izdana na području grada Jastrebarsko i okolice
  • djela ljudi koji su rođeni u jaskanskome kraju, neko vrijeme boravili na području jaskanskoga kraja ili doprinijeli razvoju zavičaja
  • sva djela publicirana o jaskanskome zavičaju i njegovim građanima u Hrvatskoj ili bilo gdje u svijetu.

Zavičajna je zbirka fizički odvojena od ostalog fonda, a posebna prostorija namijenjena upravo njezinu očuvanju ovih je dana adaptirana te će uskoro biti i opremljena odgovarajućim namještajem za smještaj građe. Zbog očuvanja i jedinstvenosti građa se ne posuđuje izvan knjjžnice.

U cilju popularizacije zbirke, napravili smo izbor građe s kojim ćemo vas upoznavati u narednim tjednima. Uživajte!