Sitni tisak – malen opsegom, velik značajem

Narodne su knjižnice vrelo zavičajnoga bogatstva. To zavičajno vrelo obuhvaća raznoliku građu, a dio te građe sačinjava i tzv. sitni tisak.

Riječ je o tiskovinama malena opsega proizvedenima za specifičnu uporabnu svrhu, a sadržaj im je vezan uz neki događaj ili predmet interesa. U sitni tisak ili, drugim imenom, efermentnu građu, ubrajamo razglednice, čestitke, pozivnice, ulaznice, obavijesti, osmrtnice, letke, plakate i sl. Iako bi mnogi na prvi pogled mogli reći da ovaj tip građe nema trajniju vrijednost, njezin je značaj izuzetan zbog njezine činjenične, ilustrativne, tiskarske i estetske vrijednosti te takvu građu, uz knjižnice, prikupljaju i čuvaju muzeji te pasionirani kolekcionari.

 

Najveći dio  ovoga dijela zavičajne zbirke naše knjižnice odnosi se na razglednice. Mnoge od njih krase popularna jaskanska mjesta – nezaobilazni dvorac Erdödy, župna crkva sv. Nikole biskupa, franjevački samostan i mnoga druga. Također, razglednice krasi i plešivičko ljetovalište s Vilom Horvat, tada popularnom kavanom s restoranom i konačištem. Mjesto na razglednici zaslužio je i legendarni  riblji restoran „K Lajošu“, izuzetno popularan šezdesetih godina prošlog stoljeća. Razglednice Cvetkovića krasi crkva sv. Emerika i stara škola, Zdenčine željeznička stanica, a Klinča sela slike Dječjeg uzgajališta Amruševo.

U sjećanjima mnogih naših sumještani i dalje živi Odgojni zavod za mušku omladinu grada Zagreba u Klinča Selu. U zavičajnoj zbirci čuvamo čestitke koje su djelatnici i štićenici upućivali svojim suradnicima, a na prošlost vezanu uz Amruševo podsjećaju nas i pozivnice povodom završne školske svečanosti koje sadržavaju i program svečanosti.

Posebno smo ponosni na činjenicu da u jaskanskoj zavičajnoj zbirci posjedujemo razglednice i čestitke koje je oslikao i ispisao sam Ljubo Babić, a upućivane su njegovim prijateljima i suradnicima.  U fondu čuvamo i obavijesti povodom njegove smrti 1974. godine kojima su se  od njega oprostili članovi Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti i Društva književnika Hrvatske.