Projekt Digitalne knjižnice za lokalni razvoj

Nakon sudjelovanja u projektu Digitalni građanin, Narodna knjižnica i čitaonica Jastrebarsko uspješno je prijavljena i u projekt Digitalne knjižnice za lokalni razvoj (Digital libraries for local development – DL4LD) koji je osmišljen kao nastavak prethodnog projekta.

U sklopu prošlogodišnjeg projekta knjižnici je doniran vrijedan komplet micro:bitova, BOSON setova dodataka za micro:bit  te 3D printer. Budući da su oba IRIM-ova projekta okrenuta osnaživanju djece i odraslih da kroz stjecanje STEM znanja i digitalnih kompetencija postanu aktivni građani i kreatori održivog razvoja u svojim lokalnim zajednicama, i u sklopu ovogodišnjeg projekta nam je donirana oprema koji to omogućuje – novi dodatci za micro:bit za mjerenje ekoloških varijabli, priručnici za korištenje micro:bita te priručnici o konceptu „Citizen science“. Oprema je namijenjena svim građanima koji na dobrovoljnoj osnovi žele pomoći znanstvenicima u prikupljanju podataka te u njihovoj obradi i analizi.

Ovoga ponedjeljka u informatičkoj učionici Centra za kulturu kreće jedan u nizu tečajeva u sklopu kojeg će zainteresirani moći educirati o korištenju donirane opreme, a sve zainteresirane građane podsjećamo da u jaskanskoj knjižnici mogu posuditi micro:bit te priručnik o njegovom korištenju.