Prevencija u zajednici

Roditelji, mladi i djeco, djelatnici odgojno-obrazovnih ustanova, socijalnih i zdravstvenih službi, policije, civilnih i humanitarnih organizacija, crkve te svi ostali zainteresirani, dođite u četvrtak 17. svibnja u Centar za kulturu Jastrebarsko u 18 sati i saznajte više o rezultatima istraživanja projekta Prevencija u zajednici, 

odnosno o potrebama i problemima s kojima se građani, a prvenstveno djeca, susreću u svakodnevnom životu na razini zajednice.

Grad Jastrebarsko, krajem prošle godine uključio se u projekt „Prevencija u zajednici“ koji ima za cilj osnaživanje gradskog Vijeća za prevenciju, a s ciljem doprinosa učinkovitoj prevenciji zloporabe sredstava ovisnosti i smanjenju broja mladih ovisnika u zajednici. Naime, do sada je u sklopu projekta održana edukacija Vijeća za prevenciju u organizaciji nositelja projekta „Udruga roditelja Korak po korak“, provedeno je istraživanje među djecom i mladima, dok su kroz anonimne ankete u istraživanje uključeni i građani o potrebama i problemima s kojima se susreću u svakodnevnom životu na razini zajednice. Slijedi organizacija okruglog stola na kojem će se predstaviti rezultati istraživanja, u četvrtak 17. svibnja. 2018. godine, u prostorijama Centra za kulturu Jastrebarsko, s početkom u 18:00 sati.

Grad Jastrebarsko, ovom prilikom poziva sve zainteresirane, a posebno roditelje, mlade i djecu, ravnatelje, stručne suradnike, djelatnike i djelatnice odgojno-obrazovnih ustanova, socijalnih i zdravstvenih službi, policije, civilnih i humanitarnih organizacija, crkve te ostale zainteresirane da se odazovu: „U ovaj projekt uključili smo se jer Grad Jastrebarsko, a posebno Vijeće za prevenciju grada Jastrebarskog želi što kvalitetnije raditi za i sa djecom i mladima. Iako na razini grada, prema izvješću kojeg Policijska uprava podnosi Vijeću za prevenciju, nemamo većih teškoća u području ovisnosti i rizičnih ponašanja mladih, smatramo da je itekako važno da radimo na prevenciji nepoželjnih ponašanja, kao što su ovisnosti, nasilje, vandalizam, skitnja i drugo, kako do većih problema ne bi ni došlo. Svjesni smo da kao zajednica trebamo raditi na zaštitnim čimbenicima i stvaranju osjećaja pripadnosti zajednici, kako bi mladi mogli realizirati svoje potencijale i biti dio rješenja, a ne dio problema“, istaknuo je Stipe Bučar, predsjednik Vijeća za prevenciju i zamjenik gradonačelnika grada Jastrebarskog.

Naime, u istraživanju su sudjelovali učenici 6.-ih i 8.-ih razreda Osnovne škole Ljubo Babić te 2. i 4. razreda Srednje škole Jastrebarsko, odnosno ukupno 240 učenika u dobi od 11 do 19 godina. Udruga i Grad Jastebarsko zahvaljuju svima koji su sudjelovali te pomogli da se realizira ovo istraživanje, kao i stručnjakinjama s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koje su osmislile i pripremile cijelo istraživanje kao i edukaciju Vijeća za prevenciju.

Rezultati istraživanja vezani za rizične čimbenike koji doprinose zloporabi sredstava ovisnosti te rizičnih ponašanjima mladih na području grada Jastrebarskog mogu se grupirati u nekoliko skupina: vršnjačko nasilje, društvene mreže, nasilje u partnerskim vezama, igre na sreću, suicidalnost, korištenje sredstava ovisnosti, rizični čimbenici u zajednici.

 „Pozivamo sve, a posebno djecu, mlade i roditelje da dođu na predstavljanje rezultata istraživanja, jer nam je važno čuti njihovo mišljenje kako riješiti neke izazove i doprinijeti smanjenju rizičnih čimbenika koji su se pokazali u istraživanju –  prvenstveno iskustava mladih zbog lake dostupnosti alkoholu i drugim opojnim sredstvima, ali i o ovisnosti prema internetu i društvenim mrežama. Stoga su nužne edukacije djece i mladih, ali i odraslih o kvalitetnijem načinu provođenja slobodnog vremena, posebno jer znamo da su upravo zajedništvo, obitelj, prilike i nagrade u obitelji za prosocijalan angažman zaštitni čimbenici, a što se pokazalo i u ovom istraživanju na razini Jastrebarskog“, istaknula je voditeljica projekta, psihologinja, Marina Trbus.

Projekt se provodi uz podršku Ureda za suzbijanje zloporabe droga, Ministarstva zdravstva te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Kroz projekt se surađuje sa stručnim suradnicama s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta koje imaju značajno iskustvo u provedbi istraživanja u ovom području, a ovo istraživanje odobreno je te verificirano od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje. Nositelj projekta je Udruga roditelja “Korak po korak” iz Zagreba, a u projekt su uključeni gradovi Jastrebarsko, Sv. Ivan Zelina i Zaprešić.

Ulaz je slobodan, a stručne osobe ovom će prilikom pokušati građanima odgovoriti na sva postavljena pitanja, što je prvenstveno i cilj okruglog stola.