Ispunjena dvorana povodom predavanja „Pravilnom prehranom do zdravlja“

20.5.2019
Iako nam se ponekad čini da nas mediji sa svih strana bombardiraju podatcima o pravilnoj prehrani i njezinoj važnosti, dodatne informacije o ovom području nikad nisu naodmet, pogotovo kada dolaze iz stručnih izvora.

Iz tog smo razloga jučer  u Maloj dvorani Centra za kulturu ugostili našu sugrađanku doc. dr. sc. Ivanu Rumoru Samarin koja nam je održala nutricionističko predavanje na temu „Pravilnom prehranom do zdravlja“.

Ivana je okupljene podsjetila da  je čarobna formula pravilne prehrane veoma jednostavna – hrana koju jedemo treba biti raznolika, uravnotežena i trebao ju konzumirati u umjerenim količinama! Raznolikim izborom kvalitetnih namirnica te prakticiranjem svakodnevne tjelesne aktivnosti pozitivno utječemo na vlastiti izgled i jačamo organizam.

Dio predavanja bio je posvećen popularnim dijetama. Vezano uz to područje posebno je naglašeno da pravilna prehrana nipošto ne podrazumijeva odricanje od pojedinih namirnica, već da sva hrana može biti sastavni dio pravilne prehrane pod uvjetom da je veličina porcije prilagođena našem spolu, dobi te količini i vrsti tjelesne aktivnosti.

Za kraj se prisjetimo poznate uzrečice „U zdravom tijelu, zdrav duh“ u koju su vjerovali još stari Latini. U vremenu u kojem je tempo života naprosto iscrpljujuć, svi zajedno moramo poraditi na tome da nađemo vremena za brigu o svom fizičkom, a time i psihičkom zdravlju, a kao što smo već ranije rekli – ključnu ulogu u tome ima pravilna prehrana.