Peta Noć knjige

Već petu godinu zaredom u cijeloj Hrvatskoj održava se manifestacija "Noć knjige" kojom se daje poticaj kulturi čitanja, razgovoru o literaturi i svemu onome što knjige predstavlja ili treba predstavljati u suvremenom društvu. 

Ove godine manifestacija se održavala u više od 219 gradova i mjesta diljem Hrvatske u petak, 22. travnja, dan uoči Svjetskog dana knjige i autorskih prava, a na Dan hrvatske knjige.

Gradska knjižnica Jastrebarsko pružila je sugrađanima raznolik i bogat program. Kao i ranijih godina, na Dječjem odjelu  knjižnice  igrokazom za djecu "Životinjsko carstvo", predstavio se pjesnik i odgojitelj u jaskanskom vrtiću Ivan Rak.

Program za odrasle otvorila je putopisnim predavanjem o Burmi Sunčana Pasecky. Uz obilje fotografija kroz nadahnute priče Sunčana je malobrojnu publiku provela nepoznatim krajevima  Mianmara ( službeni naziv Burme ).  Kao posebnu zanimljivost saznali smo da je Sunčana mjesecima potpuno sama putovala ovom prekrasnom zemljom.

Povodom 400 godina smrti Williama Shakespearea mladi glumci Dramske družine Ivane Brlić Mažuranić,  koja djeluje u sastavu Gradskog kazališta Jastrebarsko, održali su neobičan recital iz najpoznatijih djela ovog najvećeg dramatičara svih vremena.  Tekstove je odabrala Marina Bastašić a sa glumačkom družinom probe odradila Daniela Bobinski.

Nezaobilazne minute autorske poezije pripale su Danieli Bobinski i Marini Bastašić  pred svojom vjernom publikom koja uvijek traži dodatni "bis".

Glazbeni program pripao je pjevačkom zboru AD HOC pod stručnim vodstvom Manuela Budišćak.

Ovaj mladi pjevački zbor plijeni širokim repertoarom i bogatstvom izvedbi te je prava  šteta što ih nije u završnici "Noći knjige" čuo veći broj jaskanaca.

Humanitarnu akciju "Vinom do lektire" potpomogli su poznati jaskanski  vinari, Šember, Tomac i Šoškić, čija se donacija "pretočila" u dobrodošla sredstva za nabavu školske lektire.