Noć muzeja 2015

U organizaciji Hrvatskog muzejskog društva održana je jubilarna, deseta Noć muzeja pod nazivom”Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um”, 30. siječnja 2015. godine.     

 Peti puta zaredom u Noć muzeja uključio se i Gradski muzej i galerija Jastrebarsko, pod okriljem Centra za kulturu Jastrebarsko, organizatora manifestacije.

Sadržaj programa koji je osmišljen kako bi u muzej privukao sve generacijske skupine, s posebnim naglaskom na djecu i mlade, uspješno se održao te su brojni posjetitelji iz Jaske i drugih gradova Hrvatske ponijeli vrijedne utiske i uspomene s ove sniježne siječanske večeri. Program je osmislila voditeljica Gradskog muzeja, Jelena Škrabe.

U 19 sati prvi su posjetitelji mogli krenuti kroz stalni muzejski postav, koji je u kulturno-povijesnoj zbirci na na katu muzeja pružao poseban ambijent, osvijetljen starinskim petrolejkama koje je za Noć muzeja posudio jaskanac Zoran Savić. Ugođaj nekih prošlih vremena dočarali su zvuci bakelitnih ploča s gramofona iz 1910.godine, u posjedu Vladimira Karasa, koji je posjetitelje kroz cijelu večer educirao o tome danas rijetko viđenom uređaju i glazbi koju producira. Glazbeni program je svojim nastupom u 21 sati upotpunila, sada već tradicionalno, Glazbena škola Jastrebarsko. Učenici su, pod vodstvom profesora i palicom ravnatelja škole Dragutina Fabijanića, izvodili djela Rahmanjinova, Čajkovskog, Kohlera, na radost muzejske publike koja je pljeskom popratila svaki njihov nastup.

 

U 20.00 sati u prostoru Gradske galerije otvorena je izložba pod nazivom „Pulp“, multimedijalnog umjetnika Leonarda Lesića, te projekcija autorovih street-art radova i murala koji krase gradove u Hrvatskoj i izvan nje.  Likovnu izložbu, a ujedno i samu Noć muzeja 2015. svečano je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Jastrebarskog, Domagoj Šlat. O umjetnikovom radu govorila je Andrea Štalcar Furač, Lesićeva suradnica na projektu Tesla world, kojim se suradnjom umjetnosti i znanosti promiče kultura stvaranja i novih ideja.

Suradnjom Gradske galerije i autora, posebno se ističe za ovu izložbu nastalo platno „Skok“, koje prikazuje motiv s antologijske fotografije Karla Draškovića, grofa Stjepana Erdodya uhvaćenog u preskoku. Time je stalni postav Gradske galerije obogaćen za još jedno značajno umjetničko djelo.

 

Izložba ovog svestranog autora ostaje otvorena za posjetitelje do 27.veljače.

Posjetitelji su druženje uz kuhano vino, slastice i glazbeni program nastavili do 23 sata kada je završila još jedna jaskanska Noć muzeja, događaj kojem se radujemo i dogodine.