Održani Sajam cvijeća i Obrtnički sajam

6.5.2019
U subotu, na platou ispred žitnice i u parku Erdödy nije nedostajalo cvijeća, šarenila, cvjetnih instalacija, posjetitelja i ugodne atmosfere. Naime, kiša je proteklog vikenda samo djelomice osujetila plan organizatora Sajma cvijeća "Cvjetna Jaska" i 1. 

Obrtničkog sajma Jastrebarsko, no sve do večernjih sati u subotu, svoje su proizvode mogli nesmetano izlagati uzgajivači cvijeća, trajnica i kaktusa, dok su u podrumu žitnice brojni domaći i gostujući obrtnici, vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i predstavnici udruga predstavili svoje domaće proizvode i radove.

U programu svečanog otvorenja sajmova, kojem su prisustvovali predstavnici Hrvatske obrtničke komore, Obrtničke komore Zagreb te prijateljskih udruženja obrtnika iz Osijeka i Rijeke, nastupili su mališani engleske grupe Dječjeg vrtića Radost te glumci Kazališta Škrabe, a okupljenima su se obratili u ime organizatora, ravnateljica Centra za kulturu Jastrebarsko Nikolina Ribarić i predsjednik Udruženja obrtnika Jastrebarsko, a ujedno i zamjenik gradonačelnika Stipe Bučar. Sajmove je otvorila, poželjevši im dugu i uspješnu tradiciju, zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak.

Kako je ovogodišnji Sajam cvijeća "Cvjetna Jaska" bio posvećen baletnoj umjetnosti, povodom 20. obljetnice uspješnog djelovanja Baletnog studija Jastrebarsko, baletne siluete ukrašene cvijećem i zelenilom uljepšale su mnoge lokacije u Jastrebarskom i okolici te park Erdödy, u kojem su i ove godine oduševljenje posjetitelja izazvale cvjećarske instalacije, pri izradi kojih su jaskanske cvjećarke ponovno iskazale obilje maštovitosti, kreativnosti i stručne vještine.

Svoj plesni program, balerine su izvele, ne u perivoju Erdödy, kako je bilo planirano, već u Centru za kulturu, gdje je ujedno i otvorena izložba fotografija, a brojni posjetitelji su mogli razgledati i novu vitrinu s najvažnijim priznanjima i peharima koje je u proteklih 20 godina osvojio Baletni studio Jastrebarsko.

Na Sajmu obrtništva, koji je ove godine održan u Jastrebarskom prvi put, sudjelovalo je tridesetak izlagača, među kojima su najveće zanimanje izazvali proizvođači zdrave hrane: namazi i pripravci od butternut tikvi, sirevi od kozjeg i kravljeg mlijeka, bučino ulje, zeleni med, džemovi, sirupi, sokovi, a veliko je zanimanje i ovom prilikom pobudila Marica Šalić koja već godina izrađuje tradicionalne pletene kraluš ogrlice, dok je urar Franjo Jagunić  izložio vrijedne primjerke starih zidnih satova. Bačvar Milivoj Golub, čijoj je radionici Hrvatska obrtnička komora dodijelila status "Obrt s tradicijom" i čijoj je zbirci bačvarskih predmeta dodijeljen status kulturnoga dobra Republike Hrvatske, kratko je predstavio svoje zanatsko umijeće, dok je pak vinarska obitelj Šoškić ponudila na degustiranje svoj najnoviji vinjak, koji je nedavno proglašen šampionom međunarodnog sajma GAST u Splitu.

Iako su zbog nepovoljne vremenske prognoze mnogi izlagači otkazali svoje sudjelovanje, a organizatori su morali korigirati svoje planove i zamisli, sadržaja na sajmu cvijeća i obrtničkom sajmu nije nedostajalo. U Centru za kulturu Jastrebarsko i Udruženju obrtnika Jastrebarsko, koji su glavni organizatori sajmova, uz potporu Grada i turističke zajednice, ističu kako im je tendencija da sajmovi svake godine naprave znatan iskorak u smislu kvalitete i broja sudionika.

Treba naglasiti kako su sajmovi svojom tematikom povezivanja kulture i poduzetništva bili dio programa vezanog uz Dan Europe koji se obilježava 9. svibnja, a čija je ovogodišnja tema biranje vlastite budućnosti.