Noć muzeja u jaskanskom muzeju

Centar za kulturu i Gradski muzej organizirali su u petak 26. siječnja Noć muzeja na kojoj su brojni posjetitelji imali priliku razgledati prekrasnu izložbu slika Vjekoslava Skrbina, uživati u glazbi učenika Glazbene škole Jastrebarsko te na jedinstven način saznati povijest biciklizma u Jastrebarskom.

 
Noć muzeja u našem gradu i ove je godine protekla u znaku brojnih posjetitelja i bogatog programa. Sve je započelo otvaranjem izložbe slika velikog prijatelja Jaske, slikara Vjekoslava Skrbina, koji je i ovom izložbom pokazao koliko voli ovaj grad. Naime, slikanjem veduta Jaske, Skrbin je pokazao kako naš grad poznaje bolje od mnogih njezinih stanovnika koji svakodnevnim brigama ne zamjećuju mnoge vrijednosti jaskanskih pročelja i dvorišta.
Drugi dio Noći muzeja odvijao se u građanskoj sobi na prvom katu muzeja, gdje su već tradicionalno učenici Glazbene škole Jastrebarsko održali koncert. Ove godine posjetiteljima su se predstavile mlade violinistice, flaustistice i gitaristi koji su još jednom pokazali da Jaska ima veliki broj mladih glazbenih talenata. Centralni događaj ovogodišnje Noći muzeja koja je u cijeloj Hrvatskoj bila posvećena sportu, bio je u znaku biciklizma. Naime, profesor Ratko Stojković zajedno sa svojim učenicama pripremio je izložbu pod nazivom " Povijest biciklizma u Jastrebarskom" i održao video prezentaciju u kojoj je na plastičan i jednostavan način pokazao kako je naš grad bio jedan od prvih čije je ime vezana za biciklizam u Hrvatskoj. Prvi bicikl u Jasku stigao je davne 1877., a vezan je uz obitelj Kleščić. Naime, Mirko Klešćić stariji kupio ga je svom sinu, mnogo poznatijem Mirku Kleščiću koji je nakon završene ljekarničke škole i prakse otišao živjeti u Samobor, gdje je osim ljekarničke prakse u tri navrata obavljao dužnost gradskog načelnika, bio član više samoborskih društava te osnivač i urednik lokalnog lista. Bicikl koji je kao dvanaestogodišnji dječak dobio od oca u Jastrebarskom, danas se nalazi u samoborskom muzeju. Već početkom 20. stoljeća, točnije 3. travnja 1902. u Jaski je osnovan i prvi biciklistički klub, a njegovi su osnivači bili tadašnji ugledni Jaskanci. Biciklizam je u našem gradu i danas jedan od popularnijih sportova, a gotovo i nema obitelji koja ne posjeduje barem jedan bicikl. Posjetitelji jaskanske Noći muzeja s pažnjom su pogledali prezentaciju i poslušali izlaganje Ratka Stojkovića, koji je i sam veliki zaljubljenik u bicikle i biciklizam. 
 
Neformalnim druženjem uz čašicu pića te u razgledavanju izložaba, negdje prije ponoći završena je ovogodišnja Noć muzeja u Jastrebarskom.