NOĆ MUZEJA 2019: 1.veljače 2019.

Ovogodišnju, devetu Noć muzeja u Gradskom muzeju i galeriji Jastrebarsko, posjetio je velik broj posjetitelja s područja našeg grada, ali i Karlovca, Samobora i Zagreba.Bogat i zanimljiv program započeo je u 19:00 sati komornim koncertom učenika i profesora Glazbene škole Jastrebarsko, u velikoj dvorani kulturno povijesne zbirke muzeja.

 

Sjajne nastupe mladih glazbenika publika je pozdravljala aplauzom,  a raznovrsni glazbeni program, pod ravnateljskom palicom prof. Dragutina Fabijanića, izveli su Kvartet saksofona ( Dragutin Rojić, Patrik Prežgaj, Bruna Fabijanić, Mihael Kufrin,  Petra Borković) te solo izvođači Luka Poljančić, Teo Todorović, Rafael Fabijanić, Vito Volmut, Nicole Žalac, Gabriela Orsag, Borna Pintur, Paula Golub i Laura Španić.

Nakon koncerta u prostoru Gradske galerije svečano je otvorena izložba fotografija Darka Bavoljaka „Izlozi“. O radu ovog multimedijalnog umjetnika govorila je likovna kritičarka Anita Zlomislić. Bavoljak na sjajno koncipiranu i maestralno izvedenu ciklusu predstavlja rezultate dvogodišnjeg truda – trideset od 1500 fotografija koje čine ciklus što ga je stvorio upotrebljavajući jaki teleobjektiv s makro mogućnošću, blendom određujući dubinsku oštrinu. U Izlozima autor jasno izražava vlastiti socijalni stav, bez sentimentalnosti, demistificirajući stvarnost koja ga okružuje, odnosno prokazujući društvene datosti i zakonitosti što ih implicira divlji neoliberalni kapitalizam, društvene procese koji mijenja sliku stvarnosti. Promjene u gradu, zatvaranje brojnih dućana na Ilici, koja je kroz zagrebačku povijest trgovačka žila kucavica, ali i na drugim gradskim lokacijama, Bavoljak promatra prije svega kao vizualnu, pa tek onda kao društvenu činjenicu. Ove fotografije dokumentiraju urbanu zbilju, ali autorov glavni interes nije bio memorirati dio onoga što nepovratno nestaje, pa fotografije nisu usmjerene na socijalnu kritiku. Bavoljak izložbom mudro otvara i drugi socijalni narativ. Kao što su nestali zanati i njihovi majstori koji su iz naraštaja u naraštaj vodili  određene obrte i stvarali si uvjete za bolju egzistenciju, tako i njegov zanat danas nestaje. Reanimirajući priču o nestalim zanatima, on reafirmira i svoj zanat umjetničkog fotografa.

Izložba je ostvarena pokroviteljstvom Zagrebačke županije, te će se moći razgledati do 25.veljače, a svečano ju je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Jastrebarskog, Stipe Bučar, ujedno otvorivši i jaskansku Noć muzeja. Koncept i program manifestacija  kreirala je voditeljica Gradskog muzeja i galerije, magistra Jelena Škrabe, uzimajući u obzir glavnu temu Noći muzeja, usmjerenu na digitalnu budućnost. Tako su uz muzejske predmete, po zbirkama muzeja, prikazivani video materijali, neki spašeni od zaborava, poput filma o tradicijskim običajima i zanatima Pokuplja, koji je prikazan u etnografskoj zbirci.

U kulturno povijesnoj zbirci, uz predmeta i prizore iz dvora Erdody s početka 20.st., vrtio se film koji je svojevrsna virtualna šetnja kroz dvorac, nastao 2013. godine, a uz skulpturu biskupa Martina Borkovića video materijal o nastajanju umjetničkog djela. Posjetitelje je kroz muzejske zbirke vodila Zvjezdana Domladovac, licencirani turistički vodič, te su uz stručno vodstvo doznali brojne crtice iz bogate jaskanske povijesti.

Uživali su u razgledu uz zvukove starinskog gramofona s početka 20.st., na kojem je bakelitne ploče neumorno i s ljubavlju puštao nas jaskanac, Vladimir Karas, sada već poznati DJ 1910-ta. I ovu muzejsku noć začinilo se zdravicama uz domaće vino i zalogaje,  a u dobrom raspoloženju najavljeni su i brojni  galerijski i muzejski programi koji će se odvijati tokom 2019. godine u Gradskom muzeju i galeriji Jastrebarsko.