Nemogući susret

Naslov originala:The Adjustment Bureau
Žanr:fantastika, romansa, ZF, triler
Godina izdanja:2011.
Zemlja:SAD
Izdavač/Distributer:Universal Pictuere

Uloge:Matt Damon, Natalie Carter, Jon Stewart, Emily Blunt
Režija:George Nolfi
Scenario:George Nolfi
Producent/i:George Nolfi, Bill Carraro, Michael Hackett

Ambiciozni političar se zaljubljuje u prekrasnu balerinu, ali uviđa da će agenti Sudbine učiniti sve kako bi ih spriječili da završe zajedno.David Norris (Matt Damon) je ambiciozni političar koji je na korak do dobivanja mjesta u Senatu, a onda upoznaje prekrasnu balerinu Elisu (Emily Blunt), ženu kakvu dotad nikad nije susreo. U trenutku kad se u nju bespovratno zaljubljuje, misteriozni čovjek ih pokušava razdvojiti.

David shvaća da protiv sebe ima agenta Sudbine osobno – čovjeka Odjela za prilagodbu – koji će učiniti sve kako bi spriječio Davida i Elisu da završe zajedno. Morat će prihvatiti zacrtanu mu stazu i pustiti Elisu, ili protiv svih izgleda prkositi Sudbini i riskirati sve kako bi bio sa ženom koju voli.

Ovo je još jedan od onih filmova nastalih prema kratkim pričama Philipa K. Dicka, a nastao je u koprodukciji kompanije Electric Shepard Productions koju  posjeduju dvije Dickove kćeri – Isa Dick Hackett i Laura Leslie. Ovo je i redateljski debi Georgea Nolfija, scenarista filmova kao što su ‘Tijek vremena’ i ‘The Sentinel – čovjek u bijegu’.
Prve kritike ističu da je riječ o filmu koji je radikalno izmijenio priču predloška, ali je ujedno i jedna od najboljih Dickovih adapatacija. Usprkos traileru koji ističe utrke i akcijske scene, riječ je o iznenađujuće ‘suzdržanom’ filmu bez puno specijalnih efekata, za kojeg kažu da je ujedno i inteligentna ljubavna priča i zanimljiv SF. Posebno se hvali ‘ljupka Emily Blunt koja krade scene ostalim glumcima’, a treba preporučiti i Terencea Stampa u sporednoj ulozi.