Ljeto u Jaski

Prepoznatljivi ali i posve novi sadržaji bili su ponuđeni građanima Jastrebarskog i okolnih naselja jučer (2.srpnja) u perivoju dvorca Erdödy u sklopu turističko-sportsko-zabavne manifestacije „Ljeto u Jaski“, šestu godinu zaredom održane u organizaciji Centra za kulturu Jastrebarsko i Turističke zajednice grada.

Vrijeme je organizatorima išlo na ruku pa su sve predviđene aktivnosti održane. Najmlađi su uživali u gumenom gradu i vožnji mini-kvadova, na penjalicama su iskušavali ravnotežu, a hrabriji su se odlučili i za jahanje konja te za vožnju kajacima po jezeru. Mnogo zanimanja izazvala je surf daska na napuhancima, a prvi put u Hrvatskoj predstavljen je bossabal – odbojkaški teren na napuhancima.  Precizno oko i ruku posjetitelji su mogli provjeriti gađanjem praćkom te lukom i strijelom.

Od prve je godine sastavni dio manifestacije i humanitarni 6-satni maraton koji okuplja zaljubljenike trčanja. Organiziralo ga je Društvo za sport i rekreaciju  „Jastreb extreme“,  a sav prihod i ove je godine dodijeljen Inkluzivnom centru za djecu Profectus iz Jastrebarskog.

Popodnevni program za djecu započeo je u predstavom „Klaunovska posla“ u kojoj je djecu zabavljao i s njima se puna dva sata družio dugogodišnji dječji animator i klaun Martin Dimitrov iz Karlovca. Svima koji su se željeli okušati u crtanju na raspolaganju je bio potreban materijal u likovnoj radionici koju je vodila profesorica likovne kulture na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Helena Schultheis Edgeler, doc.art., inače umjetnica internacionalne reputacije. 

Najmlađim stanovnicima našega grada bila je namijenjena i lutkarska predstava „Najveća tajna“ jaskanske spisateljice Daniele Bobinski, autorice pjesama i priča za djecu i odrasle, koja je potom predstavila i svoju slikovnicu „Priče o jastrebu“ u romantičnoj atmosferi na otocima u jezeru. 

Nedjeljni šetači parkom i ovoga su puta kod ljubazne ekipe Crvenog križa mogli provjeriti kakvi su im krvni tlak i šećer u krvi, a program manifestacije završio je koncertom rock grupe „Zadruga“. 

Raznolikosti sadržaja doprinijeli su izlagači na štandovima: Zrinka Rupert sa svojim domaćim sokovima i sirupima, Marica Šalić s kralušima i jaskanska Udruga vizualnih umjetnika „Veduta“ s umjetničkim slikama.

U sklopu „Ljeta u Jaski“  19. kolovoza u perivoju će se održati ljetno kino i time će završiti ovogodišnja manifestacija koja je započela u svibnju četverodnevnim Festivalom „Život i smijeh“ Gradskog kazališta Jastrebarsko i nastavila se u lipnju trodnevnim Jaska art festivalom s ponudom majstorskih izvedbi klasične glazbe.

Pokroviteljstvo nad manifestacijom preuzeo je Grad Jastrebarsko, medijsko pokroviteljstvo Radio Jaska, a financijski je, drugu godinu zaredom, pomaže i Zagrebačka županija.