Slikarska baština Ljube Babića

U nastavku naše virtualne šetnje zavičajnom zbirkom Narodne knjižnice i čitaonice Jastrebarsko predstavit ćemo vam onaj dio nje koji je posvećen jaskanskom slikaru, povjesničaru umjetnosti, likovnom pedagogu, ilustratoru i scenografu Ljubi Babiću.

Najprije ćemo se osvrnuti na najznačajniji dio njegova stvaralaštvo – njegovo slikarstvo. Babićevo je slikarstvo tematski vrlo raznoliko. Katalozi izložaba na jednom mjestu okupljaju njegove mnogobrojne i raznolike radove, a jedan od njih, katalog izložbe „Ljubo Babić: retrospektiva: 1905 – 1969“, dio je zavičajne zbirke jaskanske knjižnice. U njemu je prikazana svestranost Babićeva stvaralaštva te tematska raznolikost njegova slikarskoga opusa. Babić je slikao portrete, krajolike, mrtvu prirodu, motive iz narodne poezije i hrvatskoga folklora. Izbor iz kataloga možete pogledati u galeriji slika.

 

Kada pišemo o njegovoj svestranosti, svakako moramo spomenuti i njegove scenske radove, plakate, opreme knjiga. Dio njih izložen je u spomenutog katalogu, a osim kataloga, zavičajna zbirka sadrži i originalne Babićeve radove, bilo da se radi o ilustracijama književnih djela, ilustracijama raznih časopisa i sl.

 

Što se tiče njegova pedagoškoga rada, svakako moramo spomenuti da Babić 1940. godine postaje redoviti profesor na zagrebačkoj Umjetničkoj akademiji. Za svoga je života objavio niz radova iz povijesti umjetnosti te kritičkih prikaza o suvremenim likovnim zbivanjima, a mi s ponosom možemo reći da je veći dio tih radova dio naše zavičajne zbirke. Na slikama možete vidjeti sljedeća djela: „Maestral“ (1931), „S puta po Španjolskoj“ (1990), „Pod italskim nebom“ (1937), „Umjetnost kod Hrvata u XIX. stoljeću“ (1934), „Zlatni viek španjolskog slikarstva“ (1944).

Narodna knjižnica i čitaonica Jastrebarsko posebno je ponosna na dio zbirke o Ljubi Babiću koju čini tzv. sitni tisak ili efermentna građa koja ima veliku ilustrativnu vrijednost. Tu ponajprije mislimo na razglednice koje je Babić slao svojim prijateljima i poznanicima koje sadržavaju njegov potpis ili inicijale te na čestitku iz 1926. godine koju je likovno opremio.