Ljeto u Jaski

Turističko-sportsko zabavna manifestacija „Ljeto u Jaski“ jučer je u perivoj dvorca Erdödy privukla brojne građane kojima je cilj bio nedjeljno poslijepodne provesti u ugodnom okruženju i ispunjeno raznovrsnim sadržajima. Od prijepodnevnih sati, mlađu su posjetitelji provjeravali spretnost na penjalicama, u gađanju praćkom, lukom i strijelom te zračnom puškom, kao i u vožnji kajacima po jezeru, ali i jahanju konja. Uživalo se i na zračnim toboganima i trampolinima, a ponuda zabave ovog je puta dopunjena vožnjom kvadovima.

Odrasle su više privlačili domaći proizvodi izloženi na štandovima, poput sira, domaćih rakija i likera,voća, lavande, nakita i drugog. Zasladiti se moglo i palačinkama, kokicama kao i nizom drugih nuđenih slastica. Za gladne i žedne bila je osigurana ugostiteljska ponuda.

 
Tlak i šećer u krvi i ovaj je put besplatno mjerila ekipa Gradskog društva Crvenog križa Jastrebarsko.
Pozornost publike privukle su članice Zumbe Jaska svojim atraktivnim nastupom, a svoju su vještinu pokazale članice plesne grupe KAOS. Atraktivnosti su doprinijele i Svetojanske mažoretkinje. Najmlađe posjetitelje zabavljao je klaun svojom predstavom „Klaunovska posla“ i dijeljenjem poklon figura od balona okupljenim mališanima. 
 
 
Među sportskim sadržajima dominirao je šest-satni ultramaraton pod nazivom „Jaska trči za Slavoniju“ koji su organizirali Športska zajednica grada i Atletski klub „Jastreb 99“. Okupilo se 98 trkača koji su ukupno istrčali 1.275 krugova, odnosno 1.020 kilometara. Prosječno je svaki sudionik istrčao 13 krugova ili 10,4 kilometara. U muškoj konkurenciji najuporniji su bili Marko Valičević (72 kruga/57 km), Zdenko Boban (67 krugova/54 km) i Krešimir Karas (59 krugova/47 km). U ženskoj konkurenciji predvodi mlađahna Jana Budinšćak (41 krug/332 km) ispred Gabrijele Šalković (40 krugova/32 km) i Darije Županić (28 krugova/22 km).
 
Svoj doprinos dao je i gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel istrčavši 11 krugova (9 km), dok je zamjenik gradonačelnika Domagoj Šlat trčao punih 25 krugova (20 km). U velikom broju u ovom su humanitarnom maratonu nastupili polaznici Škole trčanja Atletskog kluba „Jastreb 99“. Donirajući kunu za svaki pretrčani krug pokrovitelj maratona, tvrtka Graditeljstvo Rožić ispisala je ček na 1.500 kuna, a prodajom knjige „Hrvatski sokol u Jastrebarskom“ autora Zdenka Vukovića-Cene, u izdanju Športske zajednice grada, prikupljeno je dodatnih 620 kuna. Novac će posredstvom Crvenog križa biti proslijeđen u poplavom postradala područja Slavonije.
 
 
Sportski sadržaji dopunjeni su radionicom nordijskog hodanja u parku.
 
U zabavnom dijelu programa nastupili su domaći sastavi „All Stars“i „Gang Bang“, a zvijezde večeri bili su gosti i z Karlovca „The Trio“.
 
Kroz program je duhovitim upadicama vodio Josip Cuković, član Gradskog kazališta Jastrebarsko.
Manifestaciju su pod pokroviteljstvom Grada Jastrebarskog organizirali Centar za kulturu te Turistička i Športska zajednica uz logističku podršku tvrtke Ceste Jastrebarsko i uz medijsko pokroviteljstvo Radio Jaske te novina i portala Jaska.hr. 
 
Drugi dio manifestacije planira se održati 24. kolovoza.