Likovna škola u Centru za kulturu

U Centru za kulturu u Jastrebarskom posljednjih pet mjeseci djeluje likovna škola koju vodi profesorica likovne kulture, Helena Schultheis Edgeler, docentica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Dvadesetak polaznika različitog uzrasta, od osnovnoškolskog do umirovljenika, upoznalo se dosad sa sedam crtačkih i slikarskih tehnika. Pored praktičnog, iskustvenog dijela, stekli su osnovna znanja o perspektivi i načinu točnog prenošenja stvarnosti na papir ili slikarsko platno. 

Uz teoretsko znanje, polaznicima likovne škole prezentirane su osnove slikarske tehnologije uz savjete o pravilnom odabiru, karakteristikama i ponudi slikarskog i crtaćeg pribora.

– Paralelno smo razvijali vještinu crtanja s užitkom slikanja te je svaki od polaznika imao priliku otkriti tehniku koja najviše odgovara njegovom senzibilitetu. Inspiraciju smo tražili u najraznovrsnijim motivima, od mrtve prirode, veduta, pejzaža, do portreta i ljudske figure.

Raznovrsnost je osnovna karakteristika tečaja kako bi brojni polaznici, različite dobi i interesa našli izazov i radost u subotnjem druženju – kaže prof. Schultheuis Edgeler i nastavlja:

Stvorena su nova prijateljstva, peku se kolači i jede čokolada, razmjenjuju knjige, slikarski savjeti i iskustva. Stvorena je vesela i harmonična grupa koja izgara od kreativnosti i napreduje iznad svih očekivanja, čime se ponosim. O planovima do kraja tečaja, koji traje do lipnja, voditeljica kaže:

–  U narednim mjesecima tek očekujemo pravi val kreativnog uzleta jer smo stvorili osnove i znanja za početak ostavljanja kvalitetnih i likovno vrijednih tragova emocija, stremljenja, izazova i divljenja na platnima i papirima.

Likovna škola, kakve u Jastrebarskom dosad nije bilo, održava se u maloj dvorani Centra za kulturu svake subote od 11 do 13 sati.

Završetak školske godine bit će obilježen izložbom radova polaznika koji će, osim u Jastrebarskom, izlagati i u Samoboru.