Narodna knjižnica i čitaonica Jastrebarsko – čuvarica zavičajne kulturne baštine

6.11.2019
Narodna knjižnica i čitaonica Jastrebarsko može se pohvaliti dugogodišnjom tradicijom prikupljanja i očuvanja zavičajne građe. Zavičajna je zbirka jedna od najvažnijih sastavnica naše knjižnice, a njezin je cilj prikupljanje, čuvanje i promocija zavičajne građe.

Tijekom ove godine jaskanska je knjižnica obnovila zavičajnu zbirku brojnim novim naslovima, a u sljedećoj bismo godini trebali krenuti s realizacijom projekta adaptacije prostorije u kojoj je zavičajna zbirka smještena te ćemo time dobiti adekvatno opremljen prostor za prezentaciju zbirke svim korisnicima i interesentima.

 

 

 

U zbirci se čuva građa nastala ili objavljena na teritoriju jaskanskoga zavičaja, kao i građa nastala bilo gdje u svijetu koja se na njega odnosi. Osim knjiga i periodičke građe, koje zauzimaju najznačajnije mjesto u zbirci, zbirka sadrži i grafičku građu (razglednice, ilustrirane dopisnice i fotografije), kartografsku građu, likovne radove, isječke iz novina i ostali sitni tisak.

U popunjavanju fonda zavičajne zbirke dugi nam niz godina pomaže Zagrebačka županija osiguravanjem sredstava za nabavu građe.