Velika gužva u Gradskoj knjižnici

Sinoć je u Gradskoj knjižnici pred velikom brojem znatiželjnih jaskanaca održano putopisno predavanje Mare Doljak „Camino s Marom“.

Kao poklon za 60. rođendan Mara je krenula na 800 kilometara u 31 dan hodočasničke „šetnje“ putovima svetog Jakova čiji je cilj Santiago de Compostela. Ovaj najpoznatije  europsko hodočašće sa tisućljetnom tradicijom prošle je godine odšetalo više od 250.000 ljudi iz cijelog svijeta.

Za hodočašće mnogi su saznali nakon 2010. godine, kada je snimljen film „The Way“. Upravo je taj film i Maru naveo da krene  u nešto novo, nešto što nikada u životu nije ni pomislila. Svakog hodača na hodočašću čekaju tjelesni, klimatski i smještajni izazovi. Prema legendi, nakon smrti sv. Jakova učenici su njegovo tijelo poslali brodom iz Jeruzalema u sjevernu Španjolsku.

Nedaleko španjolske obale podignula se oluja i ocean je progutao brod. Nakon nekog vremena tijelo sv. Jakova je isplivalo na obalu. Danas se smatra da je zakopano na mjestu današnje katedrale u Santiago de Compostela