Jubilej kulture

Ministar kulture, Berislav Šipuš, u Gradskom muzeju Jastrebarsko svečano je otvorio izložbu posvećenu stotoj obljetnici rođenja akademskog slikara, Jaskanca Josipa Resteka, a time ujedno i jaskanski ’’Jubilej kulture’’ odnosno proslavu četiriju obljetnica koje ove godine slavi Centar za kulturu Jastrebarsko: 70 godina Pučkog sveučilišta, 55 godina Narodnog sveučilišta, 50 godina Muzeja i 20 godina Centra za kulturu. Ministar je ovom prilikom i najavio izgradnju Hrvatskog filmskog studija u Jastrebarskom.
Sve ove obljetnice 06. studenog 2015. obilježene su kao „Jubilej kulture“ i to vrlo svečano u istoj dvorani u Jastrebarskom u kojoj je sve počelo. Naime, prije 70 godina u Jastrebarskom je osnovano Pučko sveučilište koje je brojnim volonterskim edukativnim predavanjima iz raznih područja podizalo razinu prosvjećenosti u narodu. Petnaest godina kasnije Pučko sveučilište postaje Narodno sveučilište koje sljedećih 35 godina predstavlja okosnicu svih kulturnih događanja, ali i obrazovanja djece i odraslih izvan redovnog sustava školovanja. U Sveučilištu tako su djelovale knjižnica, kino, radio stanica, muzička škola, kazalište i omladinski dom. U ’’centru’’ raznih aktivnosti koje su se tamo odvijale, izdavale su se i Jastrebarske novine. Godine 1965. u Jastrebarskom je osnovan i Zavičajni muzej (danas Gradski muzej), a nakon gašenja Narodnog sveučilišta prije 20 godina, s radom je započeo Centar za kulturu Jastrebarsko.
U programu svečane akademije nastupio je jaskanski virtuoz na klaviru, Ivan Puškar , te više nego odlični ansambl „Opera u gostima“ Hrvatskog kulturnog  kluba iz Zagreba, te tako ovu priredbu kulture učinili posebnom.
Za kraj, važno je napomenuti da je svečanoj proslavi prisustvovala i gospođa Blanka Restek , udovica pokojnog slikara koja je po treći put donirala radove Gradskom muzeju Jastrebarsko, i to ovaj put čak 9 radova grafike i akvarela.
 I. Batušić