Jaskanska Noć muzeja

Jaskanska Noć muzeja, održana u petak 29. u Gradskom muzeju i galeriji, a ove je godine posvećena Ivici Škrabeu. Izložbom Škrabeovih umjetničkih radova odaje se počast pokretaču institucije očuvanja kulturne baštine jaskanskog kraja.

Prije 50 godina, u prostorijama dvorca Erdödy, započeo je rad Zavičajnog muzeja Jastrebarsko. Građa koja je tada sakupljena donacijama, darovanjem i otkupom, kroz predan rad i zalaganje Ivice Škrabea i drugih suradnika i donatora čini najvrjedniju kulturno povijesnu i tradicijsku cjelinu današnjeg Gradskog muzeja. Izložbom Škrabeovih umjetničkih radova odaje se počast pokretaču institucije očuvanja kulturne baštine jaskanskog kraja. U prostoru Gradske galerije posjetitelji su, uz stručno vodstvo, mogli razgledati i izložbu Josip Restek – „100 godina“. Izložba je to slika i grafika istaknutog hrvatskog slikara, grafičara i likovnog pedagoga, Josipa Resteka, kojom se obilježava stota obljetnica umjetnikova rođenja.

Restekovoj izložbi pridruženi su i radovi naših najmlađih umjetnika, likovne grupe O.Š. “Ljubo Babić“, koji su upoznali likovnost ovog značajnog jaskanskog umjetnika kroz radionicu na temu vitraža.U druženju i uz dobru kapljicu, jaskanska muzejska noć potrajala je sve do ponoći.

I.B.