Jaskanski Centar za kulturu predstavio je svoj rad na press konferenciji u Zagrebu

Centar za kulturu Jastrebarsko i Narodna knjižnica i čitaonica Jastrebarsko koja djeluje u sklopu Centra među najaktivnijim su i najkvalitetnijim sudionicima projekta „Digitalni građanin“ u organizaciji IRIM-a (Instituta za razvoj i inovativnost mladih).

U srijedu, 19. veljače 2020. na press konferenciji u Narodnom domu na Opatovini, predstavljen je nastavak i proširenje projekta IRIM-a s ciljem uvođenja digitalnih vještina u lokalne zajednice pod nazivom Digitalni građanin 2.0.

U sklopu projekta Digitalni građanin, IRIM je u suradnji s lokalnim partnerima, obrazovnom tehnologijom (micro:bit BOSON eksperimentalnim setovima za micro:bit i 3D pisačima) opremio više od 170 knjižnica u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te na Kosovu.

IRIM je tijekom projekta organizirao 83 radionice, educirao 368 knjižničara i stručnih suradnika te ih pripremio za rad s građanima. Projekt je nadmašio očekivane rezultate organizacijom i uključivanjem javnosti. Odrađeno je 1.512 besplatnih radionica u lokalnim knjižnicama, a sudjelovalo je 13.105 građana.

Na panel raspravi kao predstavnik svih knjižnica, zainteresiranoj javnosti i novinarima obratio se voditelj informatičkog kabineta Centra za kulturu Jastrebarsko,  Tomislav Pavić, te predstavio aktivnosti Centra koje su pohvaljene od strane organizatora i voditelja projekta.

Projekt je u Jastrebarskom organiziran i provođen u obliku radionica tijekom cijele godine, a svi zainteresirani su opremu mogli posuđivati i samostalno za rad kod kuće.

Radionica je bila ponuđena i u sklopu Ljetne i Zimske igraonice koje u partnerstvu organiziraju Grad Jastrebarsko i Društvo naša djeca Jastrebarsko.

Djeca su na radionicama učila programirati micro:bit-ove, slagati BOSON kitove, slagati robote, a prezentiran im je 3D printer te su printane maskice za mobitel kao i razni dodatci (privjesak, zviždaljka, ukrasi).

Projekt je predstavljen i na Sajmu mogućnosti u okolnim općinama koji već dulji niz godina organizira PP Jastrebarsko gdje se osnovnoškolcima prezentiraju udruge i institucije kako bi  djeci približili nova znanja i mogućnosti.

Konferenciji su nazočili: ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, predsjednik i osnivač IRIM-a Nenad Bakić, direktor tvrtke Google za Adriatic regiju Joško Mrndže te Liza Belozerova, voditeljica Google.org Economic Opportunity za regiju EMEA.