Duje Jurić: Slike – instalacije

18.9.2019
Gradski muzej i galerija Jastrebarsko, 13.-27.09.2019.

Otvorenje izložbe Slike instalacije, istaknutog suvremenog umjetnika Duje Jurića, privuklo je u petak 13. rujna brojne Jaskance i goste, redom umjetnike, kritičare i istinske poznavatelje umjetnosti. 

Ova izložba u jaskanskoj galeriji prethodi velikoj samostalnoj izložbi Duje Jurića u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, planiranoj u 2020.godini, te je voditeljica galerije Gradskog muzeja Jastrebarsko Jelena Škrabe zahvalila umjetniku na izlagačkom odazivu u naš grad. Naime, Jurić je ovu izložbu realizirao posebno i isključivo za prostor jaskanske galerije, kako to koncept njegovih radova, instalacija koje definira prostor, boja  i svjetlo, izvedbeno određuje.

Ugledni likovni i književni kritičar i teoretičar, Ivica Župan, koji izvrsno poznaje Jurićevo stvaralaštvo te je napisao predgovor katalogu ove izložbe, secirao je postav izložbe i istaknuo kvalitetu posebnosti ovog izlaganja. Citat iz Županova predgovora; „Nova izložba Duje Jurića dio je njegova golemog ciklusa Memo-chips koji čine specifični izložbeni projekti ambijentalnog karaktera, duboko vezani uz čip estetiku, kompjutorski jezik i virtualni kozmos. Fokusno mjesto u njegovu rukopisu posljednjih desetak godina ima motiv mikročipa, ali koji ne sagledavamo samo kao memorijsku ploču i čip, kao znak i simbol koji ocrtava tehničko-tehnološki stadij suvremena svijeta, temeljni čimbenik tehničko-tehnoloških strojeva naše civilizacije, medij koji predstavlja i omogućuje suvremenu komunikaciju, nego i kao zanimljiv i atraktivan mikro-oblik vrlo podatan za slikarsku interpretaciju. U Jurićevoj elaboraciji nije riječ o mimetičkom oponašanju elektronske činjenice – slikar ju podastire onakvu kako ona izgleda u njegovoj imaginaciji. Kada se učinilo da se Jurić zasitio tog motiva, ova izložba, puna ugodnih iznenađenja, donosi obilje novih, potpuno svježih i inovativnih realizacija.“

Okupljenima se obratila i ravnateljica Centra za kulturu Jastrebarsko Nikolina Ribarić, zahvalivši umjetniku na suradnji, a posjetiteljima na odazivu i zanimanju, nakon čega je zamjenik gradonačelnika Grada Jastrebarskog, Stipe Bučar, svečano otvorio izložbu. Uz potporu Grada Jastrebarskog, izložba je realizirana pokroviteljstvom Zagrebačke županije, koja je prepoznala važnost intencije da se u manjim sredinama, u gradskim galerijama koje unutar svojih programa žele lokalno prikazati vitalno i aktualno stvaralaštvo, ostvari blisko upoznavanje sa suvremenom umjetnošću. Ovo otvorenje podržali su i uveličali svojim dolaskom brojni znameniti hrvatski umjetnici i kulturni radnici, poput Antuna Maračića i Vlaste Delimar. Izložba Slike instalacije u Gradskoj galeriji Gradskog muzeja Jastrebarsko ostaje otvorena do 27. rujna 2019.