Donacija knjiga Gradskoj knjižnici

Gradska knjižnica Jastrebarsko postala je bogatija za 31 tisuću knjiga koje joj je donirala tvrtka “Mehanika-Elektronika” d.o.o. iz Zdenčine.
U knjigama zatrpanom paviljonu Gradskog muzeja Jastrebarsko danas je održana svečana primopredaja više od 30 tisuća knjiga koje je direktor tvrtke “Mehanika-Elektronika” Josip Špikić darovao jaskanskoj knjižnici. Špikić se kako kaže odlučio na ovu donaciju kako bi pomogao gradskoj knjižnici u bogaćenju knjižnog fonda.

– Moja tvrtka bavi se prvenstveno elektronikom, ali i ostalim djelatnostima među kojima je i trgovina. Kupili smo velik broj knjiga te sam ih nakon nekog vremena odlučio darovati jaskanskoj knjižnici. Nadam se da će im biti od pomoći – rekao je Špikić.
Na vrijednoj donaciji zahvalni su iz Gradske knjižnice i Centra za kulturu te ističu kako je to najveća donacija u povijesti jaskanske knjižnice.
 
– Naša je knjižnica često primala donacije, ali ni približno ovolike. Radi se o 13 tona knjiga i to je najveća donacija u povijesti naše knjižnice stoga veliko hvala gospodinu Špikiću – rekao je voditelj Gradske knjižnice Jastrebarsko Predrag Bošnjak.
Na popisu doniranih knjiga nalazi se 41 naslov među kojima su slikovnice, dječje knjige, beletristika te stručna literatura. Knjige su nove, netaknute, a sveukupno ih ima preko 30 tisuća komada. 
 

Prostor jaskanske gradske knjižnice očito je premalen za skladištenje ovog opusa, no iz knjižnice ističu kako za svaku knjigu već imaju plan. Osim što će dio knjiga i sami donirati knjižnicama i školama od Žumberka do Kupe uključujući i susjedne gradove Karlovac, Ozalj i Samobor, u suradnji s Atletskim klubom “Jastreb 99” velik broj fonda darovat će se knjižnici prijateljskog grada Senja. Do tamo će doći u pratnji jaskanskih trkača u akciji pod nazivom “Velebit spaja Gradove prijatelje”. Tu ideju objasnio nam je voditelj gradske knjižnice ujedno i predsjednik AK “Jastreb 99”. 
 
– Kako se ove godine obilježava 485. godina od dolaska uskoka u Žumberak, kod naših se članova trkača javila gotovo mitska, “uskočka” želja da obljetnicu proslave “povratkom” u grad iz kojeg su njihovi preci otišli još u šesnaestom stoljeću. A kad su bacili pogled prema Senju, naišli su na, za njih ljubitelje planinskog trčanja, najljepšu moguću prepreku – Velebit! Plan je da od 23. lipnja za četiri dana naši “uskoci-trkači” prođu duž cijelog Velebita, od kanjona Zrmanje do grada Senja.  Oko 200 km pretrčat će u ritmu od 50 do 70 km dnevno. U prijateljski grad Senj uskoci «Jastreba 99» utrčat će u večernjim satima, u subotu, 27. lipnja ponosno noseći zastavu grada Jastrebarskog koju će predati gradonačelniku Senja. Te će tom prilikom 500 knjiga biti poklonjeno senjskoj knjižnici – rekao je Bošnjak.
 
Ova maštovita ideja pokazuje da je 30 tisuća knjiga doista došlo u prave ruke.