Centar za kulturu Jastrebarsko u Europskom projektu

Centar za kulturu Jastrebarsko uključen je u projekt  „Karijera i obrazovanje u skladu – za sve“ koji na području grada Zagreba te Zagrebačke i Šibensko-kninske županije provodi Hrvatska zajednica pučkih otvorenih učilišta s partnerima. Vrijednost projekta, u koji je uključeno 14 pučkih otvorenih učilišta, iznosi 116 tisuća eura, a financira ga Europska unija.

Projekt je pokrenut radi uspostave nove usluge u pučkim otvorenim učilištima – kvalitetnog savjetovanja za planiranje i razvoj karijere. Usluga je namijenjena građanima i poslodavcima, a obuhvaća informiranje, savjetovanje i vođenje u postupku uključivanja u proces učenja i obrazovanja. Takav pristup omogućava zainteresiranima da uz stručnu pomoć odaberu program obrazovanja kojim će najbolje iskoristiti vlastita znanja i vještine, ali i slijediti potrebe tržišta rada. Ovom će se uslugom ujedno osigurati učinkovito korištenje vremena i financijskih sredstava koje polaznici i poslodavci ulažu u obrazovanje odraslih. U svrhu pružanja nove usluge u 14 odabranih pučkih otvorenih učilišta koristit će se računalni program jednog od partnera u projektu, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a učilišta će dobiti i novi IT softver.

Centar za kulturu Jastrebarsko osposobio je jednog djelatnika koji će raditi kao karijerni savjetnik. Među prvih 20 u Hrvatskoj, usluge karijernog savjetovanja u našem će gradu pružati Tomislav Pavić, voditelj informatičke edukacije u jaskanskom Centru za kulturu. Za ovu uslugu osposobljen je tijekom petodnevnog treninga održanog u Hrvatskoj zajednici pučkih otvorenih učilišta i tvrtki Selectio, vodećoj tvrtki upravljanje ljudskim resursima u Hrvatskoj, koja je ujedno i partner u projektu. U projekt je, kao partner, uključen i portal MojPosao, vodeći portal za zapošljavanje u Hrvatskoj, koji će osigurati vidljivost projekta online kampanjom i tiskanim materijalima.

Nakon prvih 14 odabranih učilišta u koje se usluga karijernog savjetovanja uvodi inicijalno, ova će se usluga uvesti i u ostalim pučkim otvorenim učilištima u Hrvatskoj.