Čaša iz Vile Horvat, početak 20. st.

Rukom oslikana ukrasna čaša iz Vile Horvat na Plešivici bojana emajl bojama, jedini je poznati sačuvani primjerak ukrasne suvenir čaše ovog poznatog ljetovališta iz prošlosti. Prikazuje vedutu s vjernom slikom ljetovališta, kakvu prenose i razglednice s početka 20.st.

Vlasnici ovog popularnog ljetovališta bila su braća Franjo i Josip Horvat. Na temelju kuće iz polovine 19 st., braća su 1906. godine podigla zgradu u stilu tadašnjih ladanjskih kuća s šesterokutnim tornjem kao vidikovcem. Vila Horvat postaje ubrzo nakon otvorenja prvo gorsko turističko izletište u Hrvatskoj. Nasuprot hotelu nalazila se velika natkrivena i ostakljena terasa za uživanje u pogledu, a braća Horvat, vrsni trgovci, proširili su trgovinu vinom i ponudu dalmatinskih vina, te nabavu svih luksuznih potrepština. Vidljivo je to iz cjenika Vile Horvat, u kojem se nalaze delicije kakve su bile popularne u obožavanim europskim ljetovalištima tog doba. Horvatovi su se znali i dobro reklamirati, citat oglasa iz „Hrvatskog planinara, broj 1-2, 1907.;

„Na Plešivicu!

Tko se hoće užiti čarnih vidika, okrijepiti zdravlje svježim gorskim zrakom, odmoriti pod blagim podnebljem, neka ne propusti doći na Plešivicu. Gostiona Horvat pružit će mu svaku udobnost. Tu je krasna terasa, a koje ti vidik pod nogama puca na more vinograda, a dalje širok i lijep pogled na istok, jug i zapad do skrajnjeg horizonta. Tuj ima i stalan dalekozor, koji povećava73 puta; naći ćeš  u dvorani još glasovir, sve hrvatske dnevnike, ima tuj i kuglana itd.

Ovdje ćeš se odmoriti i užiti prirodnih krasota, koje uzalud u tudjini za skupe novce tražiš. Ovdje je bolje,ljepše, a jeftinije!

Tudje tudjinu, tebi tvoje doliči, Hrvati i Hrvatice, svojim se dičite!“

Tiskali su četiri razglednice i izdali turistički prospekt sa svojim ponudama, poput domaćeg bermeta ali i čuvenog vermuta, za najimućnije goste. Dobra posjećenost bila je i zimi, uglavnom su dolazili sanjkaši, na stazu dugu 4 km, a hotel je imao skije i sanjke za iznajmljivanje. Sanjkanje i sanjkaška natjecanja na Plešivici održalo se do danas, a početci su bili davne 1907. godine. Vilu su posjetili mnogi slavni gosti , poput Charlieja Chaplina i plesačice Isadore Duncan. Zatvorila je svoja vrata dolaskom drugog svjetskog rata.