Ana Feiner Žalac: „Babe“

8.11.2019
Gradski muzej i galerija Jastrebarsko
15.11.- 12.12.2019.

Svečano otvorenje izložbe u 19:00 sati.

U Galeriji Gradskog muzeja Jastrebarsko u petak, 15.studenog 2019 u 19:00 sati, otvara se izložba slika akademske slikarice i grafičarke Ane Feiner Žalac. Izložbom ove istaknute hrvatske suvremene umjetnice, koja danas živi i stvara u Jastrebarskom, Gradski muzej pristupa proslavi 770. rođendana Jastrebarskog.

O životu i stvaralaštvu Ane Feiner Žalac teško je ukratko govoriti. Njen umjetnički rad, ostvaren najvećim dijelom u Njemačkoj, gdje je provela radni vijek, impresivan je u svojoj svestranosti. Osim izrazito plodnog likovnog stvaralaštva, bavila se edukacijom, istraživačkim radom, kulturološkim projektima i poezijom.  

Rođena u Dolu pokraj Jastrebarskog , nakon završene Škole primijenjene umjetnosti 1965. upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je grafiku u klasi prof. Alberta Kinerta 1969. godine. Daljnje umjetničko usavršavanje nastavlja u Majstorskoj radionici prof. Krste Hegedušića od 1969. do 1971. godine. Paralelno upisuje poslijediplomski studij grafike za ilustraciju na Akademiji likovnih umjetnosti kod prof. Alberta Kinerta.

Izložba znakovita naziva „Babe“, predstavit će ulja na platnu raznih formata, koja su nastajala devedesetih godina prošlog stoljeća, ciklusa koji u žarište postavlja ženu i žene, krenuvši od arhetipa. Gradska galerija Gradskog muzeja Jastrebarsko s ponosom poziva na posjet ove dugo očekivane izložbe, koja će se moći razgledati do 12.prosinca. Svečano otvorenje u petak svojim nastupom će uveličati učenici Glazbene škole Jastrebarsko. Pokrovitelji izložbe su gradonačelnik Grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel i Zagrebačka županija.