Veselim se što ću i ja napokon ’’surfati” i biti u korak s vremenom!

Tečaj učenja osnova informatičke pismenosti za osobe starije životne dobi obuhvaća sve od početnih uputa kako uključiti računalo do pisanja i slanja elektroničke pošte, surfanja internetom i pohranjivanja dokumenata. Do sada se već, kroz ovaj projekt, čak sto pedeset i jedan umirovljenik informatički opismenio, što će za tri mjeseca uspjeti i dvanaestorici novih i veselih polaznika koje su na prvom satu tradicionalno posjetili zamjenik gradonačelnika grada Jastrebarskog, Domagoj Šlat, i ravnateljica Centra za kulturu Jastrebarsko, Dragica Severinac.
Cilj programa kojeg Grad Jastrebarsko provodi u suradnji s Centrom za kulturu, a 8. godinu za redom financira u cijelosti, jest informatički opismeniti starije sugrađane kako bi i dalje bili aktivno uključeni u društvo. Tako će jaskanski umirovljenici u prvoj cjelini naučiti „Osnove računala“ i rad računala, operacijski program Windows 8.1 te rad s mapama. Druga cjelina obuhvatit će „Microsoft Office Word 2010“ gdje će se polaznici upoznati s unosom i oblikovanjem teksta i slika, dok će treća cjelina, pod nazivom „Internet“, obuhvatiti upoznavanje polaznika s čarima „surfanja“, izradom e-mail adresa, facebook profila te pretraživanja pomoću pretraživača Google.
Program informatičke edukacije umirovljenika provodi se od 2010. godine te je za osobe treće životne dobi potpuno besplatan jer sve troškove sufinancira Grad Jastrebarsko, a uspješno učenje, polaznicima 13. grupe poželio je u ime Gradonačelnika Novosela, njegov zamjenik Domagoj Šlat: ’’Grad Jastrebarsko raznim projektima vodi brigu o svojim starijim sugrađanima te će to činiti i ubuduće, a činjenica da je svake godine sve veći odaziv dovoljno govori o kvaliteti projekta, što me izuzetno veseli!’’.
 „Veselim se što ću i ja napokon znati surfati i biti u korak s vremenom! Hvala Gradu što misli na nas!“, rekla je jedna polaznica tečaja.
Da podsjetimo, Grad Jastrebarsko trudi se tijekom cijele godine voditi brigu o svojim najstarijim sugrađanima. U suradnji s Centrom za kulturu Jastrebarsko za osobe treće životne dobi organizirani su tečajevi informatike i engleskog jezika, a u suradnji sa Sportskom zajednicom grada Jastrebarskog provodi se i projekt besplatnog tjelesnog vježbanja. Svi tečajevi za polaznike potpuno su besplatni jer sve troškove snosi Grad Jastrebarsko, a svakog Božića Grad isplati i preko 1 600 božićnica za umirovljenike.  Od 2009. godine, za navedene projekte, iz Proračuna je izdvojeno oko 1,5 milijuna kuna.