• 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
prev
next

Virtualno razgledajte jaskanski Muzej

Razgledajte muzej.

Jaskanski Centar za kulturu predstavio je svoj rad na press konferenciji u Zagrebu

Saznajte više o donaciji 3D printera.

Katalog Narodne knjižnice i čitaonice

Katalog.

Novi zanimljivi tečajevi u Centru

Centar organizirana nove tečajeve. - Saznajte više.

Pripreme za državnu maturu

Saznajte svi o pripremama za državnu maturu. - Saznajte više.

Ispis

Čutura s likom ptice, kraj 19. stoljeća

on .

Ukrasna čuturica, izrađena od alpake (slitine  bakra s niklom i cinkom) srebrnaste  boje, s likom ptice,  krasila je prostor dvorca Erdődy.

Posljednji jaskanski Erdődy, grof Stjepan ( 1848. - 1922.) bio je strastveni zaljubljenik u prirodu i lov te je u prostoru dvorca sakupljao i izlagao lovačke trofeje, oružje i umjetničke predmete animalističkih motiva. Predmeti poput ove posrebrene čuturice, uz brojene fotografije koje je grof snimao jednako strastveno kao i što se bavio lovom, najbolje svjedoče o estetici dvora Erdődy na prijelomu stoljeća.  

Grof je odlazio na safarije u Tursku i lov na slonove u Afriku te sa putovanja donosio brojno sjemenje egzotičnih biljaka i pošumljavao park oko dvorca afričkim i azijskim vrstama stabala. U njegovom Prirodoslovnom muzeju nalazila se zbirka ptica močvarica s više od 180 primjeraka, najveća u ovom dijelu Europe. Godine 1911. u dvorcu već postoji 256 preparata, lovačkih trofeja koje je dao na prepariranje u Beč i Ljubljanu. U želji da što stručnije uredi svoju bogatu zbirku, Stjepan Erdődy u nekoliko navrata ugošćuje znamenitog zoologa Miroslava Hirtza. Sve te aktivnosti grof bilježi u svom Lovačkom dnevniku, koji je ilustrirao znalačkim crtežima flore i faune. Čest motiv crteža iz grofova dnevnika je kombinacija vodenog raslinja i ptica močvarica, poput prikaza s ove čuture.

 

Ispis

Virtualno razgledajte jaskanski Muzej

on .

Virtualno prođite kroz zbirke Gradskog muzeja Jastrebarsko. Svoje putovanje započnite u  Galeriji u kojoj je zabilježena izložba minijatura našeg slikara Nikole Novosela. Na prvom katu uđite u kulturno-povijesnu građansku zbirku te se popnite u potkrovlje, gdje čuvamo etnografsku zbirku.

Ispis

Gradski muzej i galerija Jastrebarsko

on .

Gradski muzej i galerija Jastrebarsko smješteni su u preuređenoj zgradi stare gradske vijećnice, građenoj 1826. U muzeju se čuva arheološka, kulturno-povijesna i etnografska baština jastrebarskog kraja. Ovdje je izložena i glasovita bula - povelja kralja Bele IV. kojom je 12. siječnja 1257. Jastrebarsko dobilo status slobodnog kraljevskog trgovišta.
Ispis

Stručno predavanje

on .

U ponedjeljak, 6.studenog u 18.00 sati, u Gradskom muzeju Jastrebarsko, održat će se stručna predavanja vezana uz saznanja i znanstvene zaključke do kojih se došlo istražujući žumberački arheološki lokalitet.