• 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
prev
next

Monografije – priručnici za sve one koji žele znati više o Jaski i njezinim žiteljima

Saznajte više o Jaski.

Virtualno razgledajte jaskanski Muzej

Razgledajte muzej.

Jaskanski Centar za kulturu predstavio je svoj rad na press konferenciji u Zagrebu

Saznajte više o donaciji 3D printera.

Katalog Narodne knjižnice i čitaonice

Katalog.

Pripreme za državnu maturu

Saznajte svi o pripremama za državnu maturu. - Saznajte više.

Glazbeni poklon glazbenih zvijezda: Jaska grade, sve na svijetu moje!
Suvremeni jaskanski pisci
Čaša iz Vile Horvat
Stari jaskanski pisci
Nosači za vizire
Čutura s likom ptice
Pripreme za državnu maturu
Upisi u tečaj programiranja

25 godina umjetničkog djelovanja

on .

15.10.2018. 
Izložbom slika i skulptura u galeriji Gradskog muzeja u Jastrebarskom, akademski kipar Ivan Tuđa obilježio je 25 godina umjetničkog djelovanja.
 
Ivan Tuđa ovom se prilikom predstavio retrospektivnom izložbom, povodom 25 godina svog umjetničkog stvaralaštva, na kojoj je izložio mnoštvo zanimljivih djela, objašnjavajući svoj put umjetnika od tema mrtve prirode koja graniči s apstrakcijom, do sjajnih portreta. U cijelom njegovom stvaralaštvu prisutno je ispreplitanje skulpture i slike, budući da je on po vokaciji kipar, a skulptura mu je uvijek bila inspiracija i polazna točka za sliku, što je vidljivo u brojnim njegovim djelima u gotovo trodimenzionalnom prikazu likova. O umjetničkom radu Ivana Tuđe, na otvorenju izložbe govorila je profesorica Tea Tuđa, koja je naglasila kako su ovakve retrospektivne izložbe uvijek zanimljive jer posjetitelji mogu uočiti i razumjeti razvoj umjetnika i njegovih djela od samih početaka pa sve do danas.
 
Večer Ivana Tuđe na najbolji mogući način začinili su dvojica njegovih prijatelja, Nikola Kristić i Tomislav Goluban. Nikola, koji je prije godinu dana objavio svoju prvu zbirku pjesama "Daleke blizine" počeo je sa stihovima Jesenjina uz glazbu Golubana na usnoj harmonici, da bi zatim pročitao i jednu svoju pjesmu u vrsnoj interpretaciji na kojoj bi mu zavidjeli i najbolji hrvatski glumci. Blueser Tomislav Goluban počastio je posjetitelje izložbe izvedbom dviju pjesama na usnoj harmonici, i dokazao da je vrhunski glazbenik koji na instrumentu od desetak centimetara dočara cijeli orkestar.
 
Izložbu je otvorio gradonačelnik Zvonimir Novosel koji je Tuđu upoznao kao kolegu gradonačelnika Oroslavlja kada su zajedno u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji gradonačelnika branili boje svoje zemlje u prijateljskom susretu s reprezentacijom gradonačelnika iz Slovenije. "I kao nogometaš i prijatelj, a nadasve kao umjetnik, Tuđa se pokazao kao čovjek velikog talenta i srca koji sve što radi, radi s ljubavlju", rekao je Novosel.
Za one koji nisu bili na otvorenju, topla preporuka, dođite u galeriju Gradskog muzeja i provedite ugodne trenutke uz slike i skulpture Ivana Tuđe. Pokrovitelji izložbe su gradonačelnik Grada Jastrebarskog i Zagrebačka županija, a može se razgledati sve do 9.studenog.