• 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
prev
next

Monografije – priručnici za sve one koji žele znati više o Jaski i njezinim žiteljima

Saznajte više o Jaski.

Virtualno razgledajte jaskanski Muzej

Razgledajte muzej.

Jaskanski Centar za kulturu predstavio je svoj rad na press konferenciji u Zagrebu

Saznajte više o donaciji 3D printera.

Katalog Narodne knjižnice i čitaonice

Katalog.

Pripreme za državnu maturu

Saznajte svi o pripremama za državnu maturu. - Saznajte više.

Glazbeni poklon glazbenih zvijezda: Jaska grade, sve na svijetu moje!
Suvremeni jaskanski pisci
Čaša iz Vile Horvat
Stari jaskanski pisci
Nosači za vizire
Čutura s likom ptice
Pripreme za državnu maturu
Upisi u tečaj programiranja

Vježbe za državnu maturu

on .

Budući da je ova pedagoška godina u mnogočemu posebna i kako nastava nije održavana u kontinuitetu, nudimo novu pomoć našim maturantima.
Za sve one koji nisu upisali pripreme za državnu maturu, ili su ih upisali u Zagrebu pa su zbog pandemije COVID-19 infekcije morali prekinuti pohađanje, nudimo Vježbe za Državnu maturu (matematika i engleski). 
 
Vježbe organiziramo kao ubrzani tečaj priprema koji će se temeljiti na vježbanju zadataka za polaganje Državne mature te polaganju probnih matura, analizi istih i uvježbavanju onih sadržaja za koje se pokaže da su polaznicima potrebni.
Vježbe ćemo provoditi kroz tjedan dana (od 9. lipnja do 13. lipnja) u malim grupama prema dogovorenom vremeniku u skladu s potrebama polaznika.
Cijena tečaja je 500,00 kn, plativo u dvije rate.

Međunarodni dan muzeja

on .

Danas, 18.svibnja, obilježava se Međunarodni dan muzeja. Gradski muzej Jastrebarsko pridružuje se proslavi te Vam donosi prijevod krunskog dokumenta iz povijesti našeg grada. 

Novouređeni prostori i nastavak provođenja aktivnosti

on .

Proteklo razdoblje u Centru za kulturu Jastrebarsko obilovalo je aktivnostima. Iskoristili smo vrijeme za uređenje i adaptaciju unutrašnjosti te prilagodbu aktivnosti. Uredili smo prostor za izlaganje Zavičajne zbirke, prostor za Arhiv te Informatičku učionicu.

Pastirska čaša, 1880.

on .

Dok su žene suvereno vladale tekstilnim vještinama, stvarajući narodnu umjetnost, muškarci su se isticali u umjetničkoj obradi drva. Kada bi uhvatili malo slobodnog vremena za kišnih dana ili u zimi, dali bi mašti zamaha i unijeli stvaralačke vedrine u teški težački život. 

Stela

on .

Ovaj kameni nadgrobni spomenik, nađen na lokalitetu Repišće, najstariji je artefakt koji se čuva u Gradskom muzeju u Jastrebarskom.

Datira se u antičko razdoblje, okvirno u 1 – 2. stoljeće. Ta stoljeća ranocarskog razdoblja, dok je Rimsko Carstvo jako, smatraju se mirnima.

Slikarska baština Ljube Babića

on .

U nastavku naše virtualne šetnje zavičajnom zbirkom Narodne knjižnice i čitaonice Jastrebarsko predstavit ćemo vam onaj dio nje koji je posvećen jaskanskom slikaru, povjesničaru umjetnosti, likovnom pedagogu, ilustratoru i scenografu Ljubi Babiću.

Novo u Centru za kulturu Jastrebarsko - pilot projekt "Tour de France"

on .

Za sve one koji žele naučiti osnove francuskog jezika i upoznati se s francuskom kulturom, umjetnošću, kuhinjom i sl., organiziramo pilot projekt pod nazivom „Tour de France“.

Motivacijski tečaj učenja francuskog jezika realizirat će se kroz četiri tjedna, počevši od 25. svibnja, utorkom od 19:00 do 20:30.

Kartografska građa kao dio zavičajne baštine

on .

Važan dio svake zavičajne zbirke čini i kartografska građa. Stare su karte, jednako kao i stare knjige, vrijedan povijesni dokument te dio pisane kulturne baštine.

Glazbeni poklon glazbenih zvijezda: Jaska grade, sve na svijetu moje!

on .

Zak, Stavros, Begini i neke druge glazbene zvijezde iz svojih su domova zapjevale o voljenom kraju i tako Jaski i svim Jaskancima podarile najljepši poklon!

Grad poznatiji po svojem nadimku nego imenu, Jastrebarsko, između ostalih, podario je i mnoga velika i poznata imena, posebice na području kulture.

Fijaker s kraja 19. stoljeća, Jastrebarsko

on .

Kada se fijakerom putovalo po seoskim cestama koje su vodile u vinograde i izletišta poput Vile Horvat na Plešivici, vožnja je bila opuštenija od gradske vožnje, te je služila i panoramskom doživljaju prekrasnog vinorodnog kraja. 

Radno vrijeme Narodne knjižnice i čitaonice Jastrebarsko

on .

Narodna knjižnica i čitaonica Jastrebarsko, temeljem odluke Vlade Republike Hrvatske i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a prema preporukama za rad Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo,  otvorit će se za korisnike u ponedjeljak 27. travnja 2020. godine, prema ograničenom sustavu rada. Korisnicima će biti omogućeni povrat i posudba građe bez ulaska u prostor knjižnice i čitaonice.

Radno vrijeme za korisnike:

Ponedjeljak – petak       8 – 12 sati